Hallo, hallo, hier is het mannetje van de radio. Ja lach er maar om, maar radiotechnologie bracht de wereld dichter bij elkaar, en doet dat nog steeds! Met allerlei apparatuur of juist eenvoudige middelen leggen zendamateurs contact met anderen over lange afstanden. Mischa is een van hen en vertelt waarom het zo leuk is. Maak ook verbinding en luister mee!

8 comments on “Afl. 31 – Radiozendamateur

  1. Rob Jakobs schreef:

    Jammer dat jullie niet een voorbeeld hebben genoemd van welke informatie er tijdens een eenvoudige verbinding tussen de amateurs wordt uitgewisseld. Ook de morsecode had een plek verdiend; de morsecode is al bijna 200 jaar oud en wordt, vooral door zendamateurs, nog veelvuldig gebruikt, mede omdat het een paar grote voordelen heeft.
    Het was wel leuk om naar te luisteren, ook omdat jullie er onbevangen (en soms een beetje naïef) tegenover stonden. Dus: complimenten! Groet van Rob HA7RJA (Hongaars zendamateur)

    1. MMEH Redactie schreef:

      Hi Rob, dank voor je reactie! We moeten altijd oppassen dat we de bespreking niet te lang maken. Hierdoor blijven helaas wel (soms belangrijke) aspecten onderbelicht. Wellicht een volgende keer nog een aflevering over morse! Groeten!

      1. Jiri Wichern schreef:

        Beste mannen over hobbies. Ik werd door een mede-radiozendamateur verwezen naar jullie podcast over radiozendamateurs. Een goede inleiding waarbij zeker enkele belangrijke punten over de radiohobby worden genoemd.
        Een kleine opsomming waarbinnen deze basis binnen de hobby verder wordt gebruikt mis ik echter wel en dat had misschien juist wat concrete voorbeelden kunnen toevoegen, waarvan jullie zelf vonden dat die te onzichtbaar waren. Want deze hobby is enorm breed. De technische basiskennis en communicatie tussen amateurs onderling is meer het gereedschap wat je nodig hebt om de dingen in deze hobby te kunnen doen die je werkelijk wil uitwerken/bereiken. De genoemde verdieping in de techniek of het leggen van verbindingen op de meest ‘vreemde’ manieren zijn maar twee aspecten. De vaardigheden worden ook gebruikt in wedstrijden verbindingen maken (radio contests), fysieke sporten waarbij radiosignalen een rol spelen (radio vossen jagen), opsporingswerkzaamheden (EMC onderzoek, weerballonnen terugvinden), het verlenen van noodhulp bij rampen (DARES, Dutch Radio Amateur Emergency Services), wetenschappelijk onderzoek (radiotelescoop Dwingeloo, CAMRAS), monumentenonderhoud en oorlogsherdenking (verschillende historische radioinstallaties, onderhoud van militaire radioapparatuur), ondersteunen van andere organisaties bij een radiozendbehoefte (verschillende samenwerkingen met makerspaces, samenwerking met Scouting Nederland), enzovoort.
        Radiozendamateurs hebben natuurlijk radiospectrumruimte nodig om te kunnen hobbyen. Dat is mogelijk door overleggen met het agentschap telecom en op internationaal niveau, binnen de IARU, waarbij met de internationale politieke gemeenschap en industrie afspraken worden gemaakt over welk spectrum door wie en waarvoor kan worden gebruikt. Daarom is er, om deze hobby in stand te kunnen houden, dus ook een behoorlijk professionele organisatie nodig, overigens voornamelijk bemand door vrijwilligers.
        Hopelijk kunnen jullie, of misschien andere lezers van deze reactie hier mee iets meer inzicht krijgen in de rijkweidte van deze hobby.
        73, Jiri, PG8W, VERON A35, Nijmegen.

        1. MMEH Redactie schreef:

          Dank voor je toelichting, Jiri! Er is nog veel meer te vertellen zo blijkt 😉

  2. Chris Terpstra schreef:

    Leuk dat jullie aandacht besteden aan deze hobby en ook leuk om de observaties te beluisteren van buitenstaanders, als je er zelf al zo lang mee bezig bent krijg je een soort van “beroepsdeformatie” en jullie kijken er op een verfrissende manier tegen aan. Hoop jullie te treffen op 28 mei in Beetsterzwaag 😉 73′ PA0TVI, Chris

    1. MMEH Redactie schreef:

      Dank voor je reactie Chris! We gaan er graag met open blik in 😉

  3. Paul schreef:

    Erg leuk zoals het verhaal belicht is en ik denk dat inderdaad er vele aspecten zijn die je in deze hobby kwijt kunt. Tevens zit er ook een sociaal aspect aan zoals jullie ook gaan zien op de beurs. Er zijn er een aantal in het land. Voor die gene die meer willen lezen over de hobby zoek eens op radio club bij google of zoals vernoemd in het interview luister eens naar een ‘WEBSDR’ om een indruk te krijgen. Een lijstje van SDR’s kun je ook vinden op https://maaswaal.net onder Actieve websdr. Maar ook andere topics die de radio hobby raken. Mvg de PA3FUA.

    1. MMEH Redactie schreef:

      Dank voor je reactie en tips, Paul! Leuk om te zien dat de community zo actief is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *